Polecamy Państwu nasz kącik kulinarny z przepisami słuchaczy Centrum.
Życzymy smacznego:-)
PRZEPISY POMARAŃCZOWO-BRĄZOWE:
AUTOR PRZEPISU: Magdalena Krajewska
DANIE: ciasto Salceson
Składniki:
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 szklanka śmietany (18%, 30% – dowolność wyboru)
1 paczka margaryny
1 łyżka żelatyny
5 paczek herbatników (pokruszyć)
paczka orzechów włoskich (pokruszyć)
paczka rodzynek
Przygotowanie:
Zagotować składniki wypisane w pierwszej kolejności, następnie dodać orzechy, rodzynki, herbatniki (jeśli ktoś lubi skórkę pomarańczową, może dodać)
Całość do formy —> do lodówki 🙂
Smacznego !
AUTOR PRZEPISU:
DANIE: ciasto DYNIOWE z Masą Krówkową
Składniki:
20 dkg masła,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
40 dkg mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
40 dkg puree z dyni.
Przygotowanie:
W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, do tej masy dodać 3 jajka, 40 dkg mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia i ciut soli. Wszystko razem ucieramy, na koniec dodajemy masę dyniową i delikatnie mieszamy. Piec ok. 10 minut . Należy sprawdzić czy ciasto się upiekło. Zimne ciasto smarujemy Masą Krówkową, posypujemy musli lub płatkami kukurydzianymi.
SMACZNEGO
AUTOR PRZEPISU: Aleksandra Żak
DANIE: Czekoladowo-kawowy mus
Według oryginalnego przepisu do sporządzenia musu potrzebne są (porcja na 4 filiżanki espresso):
75 g czekolady minimum 75% kakao,
1 espresso,
2 jajka,
1 łyżeczka cukru pudru,
Ja pozwoliłam sobie na zmodyfikowanie przepisu w sposób następujący:
3 tabliczki czekolady – 90 g każda, 60% kakao
6 jajek
3 espresso
3 duże łyżki cukru
Przygotowanie:
Ważne jest, by pamiętać o sparzeniu jajek we wrzątku, należy je zalać i poczekać około 10 sekund, to zmniejsza ryzyko zachorowania na salmonellę.
Następnie należy oddzielić białka od żółtek ,białka ubić na sztywną pianę i odstawić na chwilę do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem i odstawiamy na bok. W kąpieli wodnej (ja w garnku na ogniu) topimy czekoladę. Szykujemy 3 filiżanki espresso. Żółtka miksujemy z roztopioną czekoladą i przygotowanym espresso, a następnie dodajemy ostrożnie białka. Białka mieszamy z masą drewnianą łopatką.
Kolejnym krokiem jest ostrożne przelanie masy do filiżanek od espresso, jeśli chcemy więcej małych porcji lub do zwykłych filiżanek, kieliszków lub tak jak ja to zrobiłam – skórek pomarańczy 🙂 tak już przelany mus wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje:)
Przepis bardzo łatwy i smaczny, można go dowolnie modyfikować np. zamiast kawy dodać pomarańczę. Wszystko zależy od upodobań. 🙂
AUTOR PRZEPISU: Barbara Pawłowska
DANIE: Sałatka serowo-czosnkowa
Składniki:
20 dag sera żółtego ,
pół puszki ananasa lub jeden dojrzały granat lub jedna kiść winogron, kiwi (posiekane),
czosnek (wg uznania, nawet pół główki),
migdały w płatkach lub siekane orzechy (włoskie, laskowe itp.),
majonez lub jogurt typu greckiego
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, wg. własnego wyboru i …. gotowe!!!
Każdy ma swój ulubiony smak, więc należy wypróbować rożne wersje. Można też przyprawiać chili, pieprzem, ostrym ketchupem… To baza do szaleństw kulinarnych.
AUTOR PRZEPISU: Barbara Pawłowska
DANIE: Majonez domowy
Składniki:
0,25 l olej rzepakowy, słonecznikowy ale nie oliwa,
1 całe jajko,
sok z cytryny,
pieprz,
sól
musztarda
odrobina cukru
inne przyprawy wg. uznania: chili, papryka mielona, ketchup itp. może być nawet dodatek czekolady, kawy, dżemu…
Przygotowanie:
Do pojemnika wlewamy olej, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na maksymalnych obrotach. Ważne jest, aby blender włożyć do jajka. Jeśli konsystencja nie będzie odpowiednio gęsta, należy dodać jeszcze jedno jajko i blendowanie powtórzyć.
To też przepis na kombinowanie własnego, ulubionego smaku….
PRZEPISY ŻÓŁTO-ZIELONE:
AUTOR PRZEPISU: Michał Fanert
DANIE: Frittata z mozzarellą, zielonym groszkiem i kukurydzą
Składniki:
6 jaj
1 kulka mozzarelli, drobno posiekanej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki plus trochę do posypania
sól, pieprz, przyprawy do smaku (majeranek, bazylia, tymianek, czosnek w proszku)
1 łyżka masła
pół puszki zielonego groszku
pół puszki kukurydzy
Przygotowanie:
W misce ubić jajka, dodać pokrojoną mozzarellę i przyprawy, dodać połowę przygotowanych porcji groszku i kukurydzy
Rozgrzać masło na patelni (z ognioodporną lub zdejmowaną rączką) lub w żeliwnym płytkim rondlu o średnicy ok. 25 cm, a kiedy tłuszcz będzie gorący i pienisty wlać naszą jajeczną mieszankę.
Smażyć około 5 minut na średnim ogniu, nie mieszając, aż frittata się zetnie od spodu i zezłoci. Pod koniec wsypać resztę porcji groszku i kukurydzy i posypać z wierzchu wszystko natką pietruszki.
Przenieść następnie patelnię do rozgrzanego piekarnika (150-160 stopni) ustawionego na górną grzałkę (grill) na górnej półce i smażymy frittatę ok 8-10 minut dopóki się nie zetnie od góry. Należy włożyć rękawice przed wyjęciem patelni z piekarnika, ponieważ rączka będzie bardzo nagrzana.
Odstawiamy patelnię na 2 minuty do ostygnięcia, po czym za pomocą noża lub szpatułki kroimy w trójkąty jak tort i podajemy z zieloną fasolką szparagową lub sałatą.
Smacznego 🙂
AUTOR PRZEPISU: Martyna Hanuszkiewicz
DANIE: Makaron z ziarnami
Składniki żółte:
Makaron
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Oliwa z oliwek
Składniki zielone:
Ogórek zielony, świeży
Koperek
Szczypiorek
Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i słonecznika. Pokroić: ogórka, koperek i szczypiorek. Wymieszać wszystkie składniki, doda oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
AUTOR PRZEPISU: Martyna Hanuszkiewicz
DANIE: Galaretkowe babeczki z bananem w polewie czekoladowej
Składniki:
Galaretka żółta i zielona
Banan
Kakao
Masło
Miód
Płatki migdałów
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Przelać do sylikonowych form w kształcie babeczek. W garnku rozpuścić masło, dodać wodę i miód. Całość mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Maczamy kawałki pokrojonego banana i układamy na talerzu. Gdy galaretka będzie gotowa, wykładamy babeczki na talerzu razem z bananami. Całość posypujemy płatkami migdałów.
AUTOR PRZEPISU: Anna Janiak
DANIE: Babeczki wytrawne
Składniki:
– 4 jajka
– 160g mąki
– 120g tartego żółtego sera
– 4 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 140g sera feta
– 2 łyżki oliwy
– szczypta kurkumy
– świeża bazylia
Przygotowanie:
Ubić jajka (można mikserem), dodać oliwę, śmietanę i wymieszać. Dodać mąkę, drożdże i wymieszać. Dodać tarty żółty ser, kurkumę, pokruszony lub pokrojony ser feta oraz podarte na kawałki liście bazylii. Delikatnie wymieszać i włożyć do foremek na babeczki. Piec w temperaturze 210 st.C ok. 10min.
Smacznego.
AUTOR PRZEPISU: Izabela Turek
DANIE: Żółto zielona frittata
Składniki:
8 jajek
1 brokuł
1 cukinia
1/2 puszki kukurydzy
kawałek żółtego sera
2 ząbki czosnku
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Trzeba uważać, żeby go nie rozgotować. Obieraczką do warzyw kroimy cieniutkie paski z cukinii. Jeśli są zbyt wysokie można je przekroić na pół.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą i układamy w nim różyczki brokuł i pozwijane w ruloniki paseczki cukinii. Te przecięte paski cukinii należy ułożyć skórką do góry.
W misce roztrzepujemy jajka z solą, pieprzem i siekanym koperkiem i natką pietruszki. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i ser żółty starty na tarce lub pokrojony w kosteczkę. Lepiej nie przesadzać z czosnkiem, wystarczą 2 ząbki, inaczej smak czosnku byłby zbyt dominujący. Taką miksturę wylewamy delikatnie do formy z brokułem i cukinią i posypujemy kukurydzą. Pieczemy w 180 C przez około 20-25 minut. Najlepiej pokroić chwilę po wyjęciu z piekarnika. Gdy zbytnio wystygnie i ser stwardnieje będzie się trudniej kroić.
AUTOR PRZEPISU: Karolina Wijata
DANIE: Gondole
Składniki:
ser feta 1 opakowanie bądź wg uznania
1 duży brokuł
kukurydza w puszce
paczka dużych klusek kształcie muszli
rozmaryn świeży
ogórek zielony
zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Wszystko razem mieszamy i ozdabiamy zielonym świeżym rozmarynem:) smacznego!
AUTOR PRZEPISU: Małgorzata Chmielewska
DANIE: Tarta szpinakowa na cieście francuskim
Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego świeżego
Pół kg szpinaku w liściach lub 1 woreczek mrożonego
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany kwaśnej
3 łyżki startego sera żółtego w dowolnym smaku
2 całe jaja
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciasto wkładamy na okrągłą formę do tarty, oczywiście posmarowaną masłem lub oliwą. Ciasto wyłożyć tak, aby wystawało poza brzegi formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, aby je lekko podpiec. Wyjmujemy i dostawiamy do wystygnięcia.
Podczas pieczenia ciasta myjemy szpinak lub odciskamy z nadmiaru wody, jeżeli robimy tartę ze szpinaku mrożonego na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę, dodajemy rozgnieciony czosnek i szpinak (jeżeli świeży, całe liście) i dusimy do miękkości ok. 10 min. W osobnym naczyniu mieszamy ser, jaja, śmietanę. Do lekko wystudzonego szpinaku dodajemy resztę składników, doprawiamy i wstawiamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 25 min.
Jeśli zostaną resztki ciasta, można je pociąć na paseczki i zrobić kratkę na wierzchu tarty.
Smacznego!
AUTOR PRZEPISU: Małgorzata Chmielewska
DANIE: Kruche ciasto
Składniki:
250 g mąki
Szczypta soli
125 g niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Wsypujemy mąkę i sól do dużej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy rękoma. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, dodajemy jajko i wodę, a następnie ugniatamy na gładką masę. Dokładnie wałkujemy ciasto.